Pentru că imaginaţia creatorilor de diete şi a celor care le năşesc nu cunoaşte margini, împătimiţii slăbitului au acum la dispoziţie aşa-numitul "regim al vikingilor". Asta după ce anul trecut au putut face cunoştinţă cu "dieta omului din peşteră" sau cu "dieta lui Iisus".
Regimurile de slăbit par să se inspire tot mai mult din stilul de viaţă de acum câteva mii de ani. Fie că e vorba să mănânce alimente crude, precum strămoşul din Epoca de Piatră, fie că e vorba să bea apă şi să se roage, precum discipolii lui Iisus, dieteticienii îl îndrumă pe omul modern spre o alimentaţie destul de radical orientată spre trecut. Iar cea mai la modă este, zilele acestea (pentru că moda în materie de regimuri se schimbă mult mai des decât cea de pe podiumurile de prezentare), Dieta vikingilor. Care conţine, încă din referinţele onomastice, veşti proaste pentru cei certaţi cu zicala "Nici o masă fără peşte". Există însă şi o veste bună - pâinea poate face parte din meniu.
Dieta de inspiraţie scandinavă propune un echilibru în consumul de proieine, grăsimi şi carbohidraţi. Dieteticienii consultaţi de presa britanică o prezintă drept "simplă, dar variată", pentru că include cereale (ovăz, orz), fructe de pădure, legume, ceva carne de pui şi, evident, peşte. Mult peşte. Hering, macrou, somon, păstrăv, o bogăţie de proteine şi de acizi omega-3. Este permisă şi carnea de miel, preparată la grătar, cu garnitură de varză sau de cartofi (da, aţi citit bine).
Şi pentru că orice dietă este promovată de cel puţin un specialist în obezitate şi boli de nutriţie, regimul vikingilor are parte de cele mai calde recomandări din partea unui specialist din Copenhaga. Profesorul Arne Astrup a lansat, de altfel, un proiect evaluat la aproape 15 milioane de euro pentru crearea unei "diete nordice". Unul dintre argumentele sale este că, având o alimentaţie apropia