Producţia internă de peşte a scăzut dramatic în ultimii ani. Consumul se bazează în mod covârşitor pe importuri.Producţia internă de peşte acoperă circa 15% din consum. Restul este suplinit din importuri. Considerat „mâncarea săracului“ înainte de Revoluţie, peştele nu mai este acum un produs consumat cu regularitate de români. Dacă până în ‘90, fiecare român mânca anual aproximativ opt kilograme de peşte, între 1990 şi 2000 consumul a scăzut drastic la doar două kilograme pe cap de locuitor, pe an. În 2007 însă, românii au consumat, în medie, peste cinci kilograme de peşte fiecare.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) pun această creştere pe seama importurilor de peşte, tot mai mari de la an la an.
Potrivit MAPDR, apariţia speciilor din import pe piaţa românească a determinat, pe lângă creşterea cererii de peşte şi de produse din peşte, şi o schimbare a atitudinii consumatorului. Românii au început să îşi îndrepte atenţia către noi specii de peşte şi forme de prezentare: filetat, decapitat sau eviscerat.
Totuşi, în ciuda promovării beneficiilor pe care carnea de peşte o are asupra sănătăţii umane, românii nu pot fi consideraţi mari consumatori de vietăţi acvatice atâta vreme cât un european mănâncă, în medie, pe an, peste 20 kilograme de peşte.Unul dintre motive este preţul ridicat la care acesta este comercializat.
Un kilogram de peşte autohton constă uneori mai mult decât cel de import. În supermarketurile româneşti, un kilogram de somn african costă 17 lei, în timp ce un kilogram de somn românesc poate ajunge şi la 37 de lei. Crapul din Dunăre file costă în jur de 50 de lei.
Cantitatea de peşte produsă însă în România nu acoperă decât puţin peste 15 % din consum, restul fiind suplinit prin importuri. România a importat anul trecut peste 70.000 tone