Ministerul Agriculturii precizează, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România, ţară care nu este însă menţionată într-o notificare pe acest subiect a CE.
Într-un comunicat de presă remis sâmbătă seară, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) mai arată că nu are "informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor".
Redăm integral comunicatul MADR pe acest subiect:
"Referitor la informaţiile care au apărut în mass-media cu privire la comercializarea pe piaţa din Marea Britanie a produsului lasagna care conţine carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România pe motiv că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită, vă precizăm următoarele:
În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.
Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.
În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.
În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.
În cursul zilei de azi (sâmbătă - n.r.), urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime