Comercianţii oferă ouă încondeiate, dulciuri şi vinuri alese. Târgul de Sărbători deschis în centrul oraşului a adunat 20 de negustori din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria.
Mirosul de caşcaval, cârnaţi afumaţi, slănină şi muşchi ţărănesc i-a făcut pe băcăuanii aflaţi în trecere prin centrul oraşului să lase bani grei la Târgul de Paşte. Aproape 20 de comercianţi din Moldova, Maramureş, Transilvania şi Muntenia au scos la vânzare produse care mai de care mai gustoase şi mai savuroase.
La târg au venit şi câţiva producători din Ungaria cu dulciuri din fructe cu ciocolată fără conservanţi. „Majoritatea sunt fără zahăr, din ouă şi făină. Noi spunem că sunt unice în lume pentru că avem o reţetă proprie“, a explicat Barabas Tihamer, reprezentantul unei fabrici de dulciuri din Ungaria.
Fac provizii cu brânzeturi şi carne
„Fata mea a vrut turtă dulce. Nu a mai putut de poftă. Am dat 12 lei pe trei bucăţi“, ne-a spus Iuliana Costache.Brânzeturile şi carnea de porc afumată au fost la mare căutare, chiar dacă suntem în post. „Abia am deschis şi am terminat toată marfa. Nu mă aşteptam să vindem aşa de bine. Fac cinci ore până la Câmpulung Muscel, dar mâine mă duc să aduc din nou marfă. Produsele sunt pregătite de noi, de la animalele pe care le creştem la curte“, a explicat Georgeta Căpăţână, producător.
De la negustorii din nordul Bucovinei băcăuanii pot cumpăra ouă încondeiate, măşti tradiţionale şi icoane pictate pe lemn. Cele mai căutate produse sunt însă ouăle încondeiate, iar cel mai vizitat stand este al Doinei Juravle, venită din satul Brodina, judeţul Suceava. Ea a expus ouă de raţă pictate manual prin tehnici diferite. „Am adus în jur de 300 de ouă. Am lucrat la ele şi eu, dar şi cei trei băieţi ai mei. Am învăţat meserie de la o localnică pricepută de la noi din sat“, a explicat Doina Jurvale.