ATENŢIE ● În exces, dulciurile, cafeaua, băuturile alcoolice ne fac nervoşi
Cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile alcoolice, dulciurile, alimentele sărate sau cele bogate în grăsimi, carnea roşie, alimentele rafinate, aditivii alimentari, margarina sunt cauze ale stresului, ne avertizează nutriţioniştii.
ATENŢIE ● În exces, dulciurile, cafeaua, băuturile alcoolice ne fac nervoşi
Cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile alcoolice, dulciurile, alimentele sărate sau cele bogate în grăsimi, carnea roşie, alimentele rafinate, aditivii alimentari, margarina sunt cauze ale stresului, ne avertizează nutriţioniştii.
Dieta echilibrată este factor esenţial în menţinerea sănătăţii şi în reducerea stresului. Tot dieta este însă şi cauză de stres, dacă aceasta abundă în alimente rafinate, cafea, ciocolată, sare, zahăr. În volumul "Eşti ceea ce mănînci", dr Gillian McKeith ne atrage atenţia în primul rînd asupra cofeinei din cafea, ceai, ciocolată, cola. "Cofeina determină producerea de adrenalină şi, în felul acesta, duce la creşterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină îşi extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Astfel, consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit", notează dr Gillian McKeith.
Pentru a scăpa de stres, multe persoane apelează la băuturile alcoolice. Culmea este că inclusiv alcoolul provoacă stres. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, substanţă care este la originea irascibilităţii, insomniei, creşterii frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale. De asemenea, excesul de alcool determină creşterea depozitelor de grăsimi din zona inimii şi slăbeşte imunitatea. În exces, băuturile alcoolice afectează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. În condiţii de stres, organismul produce o serie de toxine. Dacă aceste toxine nu