Producătorii români de carne de pasăre pot relua vânzările către ţările din Uniunea Europeană, restricţiile în acest sens fiind anulate acum pentru toate fermele avicole de pe teritoriul României. Comisia Europeană a anunţat ieri că a ridicat integral interdicţia impusă în 2005 în urma izbucnirii epidemiilor de gripă aviară, după ce, în septembrie 2006, interdicţia fusese ridicată pentru producătorii de carne de pasăre din 16 judeţe, printre care se afla şi Braşovul.
Avicola Braşov, singura societate din judeţ care avea export înainte de apariţia gripei aviare în România, nu a mai reuşit, însă, să exporte din 2005. În toamna acelui an, în judeţele din sudul României a apărut primul val de gripă aviară. Iordache Nedelcu, directorul societăţii Avicola Braşov, spune că „chiar dacă s-a ridicat interdicţia de export în 2006 pentru producătorii din cele 16 judeţe, noi nu am mai putut exporta nimic, clienţii devenind extrem de reticenţi la produsele din România”.
Avicola Braşov exporta, în 2005, 10% din producţia lunară. „Noi produceam 700 de tone pe lună. Iar 70 de tone erau pentru export”, a arătat Nedelcu.
Acum, compania produce doar pentru piaţa internă, ajungând la 800 de tone lunar, şi asta după ce în vara anului trecut, după valul aviar care cuprinsese Braşovul, societatea avea o situaţie economică extrem de grea.
Nu se ieftineşte carnea de pasăre
Posibila intrare a producătorilor din Uniunea Europeană pe piaţa românească nu îi sperie pe cei autohtoni. Deşi se anunţau reduceri de preţuri la carnea de pasăre, se pare că acestea nu vor avea loc. „În Uniunea Europeană preţurile sunt chiar mai mari decât la noi, cu aproximativ 20%”, spune directorul Avicola Braşov.
Nedelcu a explicat scăderea preţurilor la produsele din carne de pasăre prin faptul că „în luna ianuarie aşa se întâmplă de fiecare dată, dar în luna februarie î