Peste 50 de echipe, din România şi Ungaria, şi-au demonstrat măiestria în prepararea cârnaţilor, după reţete tradiţionale, contracronometru. La „Parada Cârnaţilor" s-au epuizat 600 de kilograme de carne şi s-au preparat 855 de metri de cârnaţi.
Festin culinar la Sfântu Gheorghe, unde 57 de echipe din Iaşi, Harghita, Covasna şi Ungaria s-au întrecut, sâmbătă, în prepararea celor mai gustoşi cârnaţi, la „Parada Cârnaţilor".
Mai întâi, participanţii şi-au făcut încălzirea cu un păhărărel de pălincă, bere sau vin, apoi, pe mesele frumos decorate cu slănină, cârnaţi, ceapă sau pâine cu untură, şi-au pregătit ligheanele şi puşca de cârnaţi.
După ce au primit, fiecare, câte 10 kilograme de carne şi 15 metri de membrană, echipele s-au pus pe treabă. Au avut la dispoziţie patru ore ca să prepare cei mai gustoşi, după reţete inedite. Aşa a apărut şi „Cârnaţu preistoric", pregătit de o echipă de muzeografi. „Ingredientele noastre sunt secrete. Avem cârnaţi de Cucuteni Ariuşi, preparaţi după o reţetă preistorică, cea mai veche din Europa de Est. Avem cârnaţi din Epoca Bronzului, cu ingrediente specifice Carpaţilor Răsăriteni. Avem şi strajă, formată dintr-un soldat roman şi un războinic dac, ce păzesc cârnaţii", a spus Dan Buzea, de 35 de ani, reprezentant al echipei Muzeului Carpaţilor Răsăriteni.
Senatori şi poliţişti, la cârnaţi
Atunci când eşti senator şi reprezinţi o comunitate, trebuie să excelezi în toate. Aşa şi-au zis şi patru aleşi locali, care, sâmbătă, au format o echipă şi au preparat cârnaţi după o reţetă tradiţională secuiască. „Preparăm cârnaţi după o reţetă a bunicii mele. Chiar dacă ingredientele noastre sunt folosite şi de ceilalţi concurenţi, totul depinde de cantitate şi condimente", a spus Gyerko Laszlo (45 de ani), senator de Harghita.
Şi poliţiştii se pricep la gătit şi