Fie că e tradiţie, plăcere sau doar de gura soacrei, conservele nu se mai poartă la fel de mult ca in anii trecuţi. Să fie de vină seceta, care a mărit preţul legumelor? Lipsa timpului, care nu ne mai lasă să ne jucăm printre ardei, roşii şi gogoşari? DILEMĂ - Unde sunt murăturile de altădată?
Fie că e tradiţie, plăcere sau doar de gura soacrei, conservele nu se mai poartă la fel de mult ca in anii trecuţi. Să fie de vină seceta, care a mărit preţul legumelor? Lipsa timpului, care nu ne mai lasă să ne jucăm printre ardei, roşii şi gogoşari?
 Pieţele din Bucureşti au fost vara aceasta mai sărace in legume din cauza secetei. Iar atunci cănd s-au găsit pe piaţă, preţul a fost destul de ridicat, de la 2 la 4 lei kilogramul de roşii. Cauza? "Vara aceasta am muncit de două ori mai mult, faţă de ceilalţi ani. Am udat grădina, cu furtunul, in fiecare zi", ne mărturiseşte Gheorghe Mitricună, agricultor din Măgurele. Dacă la castraveţi a avut o producţie destul de bună, varza nu s-a făcut aproape deloc, fasolea a ieşit "potrivit", iar ardeii nu au avut gust. Alexandru Ion, care a moştenit meseria de agricultor din tată in fiu, are o tehnologie mai avansată. A folosit irigaţia prin picurare şi astfel spune că nu a simţit că a muncit mai mult. Poate şi pentru că, pentru a lucra eficient suprafaţa de 8 ha, are şi doi angajaţi şi un tractor care ii uşurează munca.
Â
LA SAT. In aceste condiţii, mai pun romănii murături? Răspunsurile sunt variate. Depinde cui te adresezi. Dacă intri in gospodăria unui ţăran, indiferent de regiunea geografică in care se află sau de suma mai mare sau mai mică de lei pe care o are, după caz, in buzunar, sub cearşaf sau la bancă, sigur vei găsi borcane cu murături aşezate la păstrare intr-un loc rece, de regulă in pivniţă. "Adevărate opere de artă" spun unii dintre ei, atunci cănd te duc să vezi borcanele