În pragul Sărbătorilor Pascale, vă propunem o scurtă şi cuprinzătoare analiză a beneficiilor pe care ouăle le aduc sănătăţii
Sunt pline de vitamine şi minerale şi, mai nou, s-a descoperit că ar avea şi proprietăţi antiinflamatoare. Vorbim despre ouă, care ar putea fără probleme să ocupe un loc fruntaş pe lista alimentelor-minune. Mai mult decât de obicei, în această perioadă, ouăle sunt la mare cinste, fiind alimentul care nu va lipsi de pe masa nimănui în ziua de Paşte. Poate că de obicei evităm să consumăm prea multe ouă, având în minte ideea că aceste alimente au un conţinut ridicat de colesterol şi sunt asociate cu riscul infectării cu bacteria salmonella. Dar cu toţii vom mânca măcar un ou în zi de sărbătoare, fără să ne mai gândim că ne-am pune în pericol silueta sau sănătatea.
Din cauza temerilor legate de consumul de ouă, acestea aproape că sunt considerate „bombe“ de risc maxim pentru sănătate, însă se pare că nu este chiar aşa. Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol, problemă care este asociată riscului apariţiei bolilor cardiace. Numai că oamenii de ştiinţă din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Montana (SUA) au studiat efectul acestor alimente asupra inimii şi au constatat că acestea sunt de fapt benefice datorită cantităţii de vitamina B pe care o conţin. Cât despre pericolul legat de salmonella, acesta a scăzut considerabil odată cu implementarea unui sistem internaţional al calităţii în domeniul securităţii alimentare, care impune marcarea ouălor provenite de la găini vaccinate împotriva bacteriei Salmonella enteritidis şi creşterea păsărilor în condiţii propice. Prin urmare, consumul de ouă este mai degrabă recomandat, atât timp cât este moderat.
Superaliment
În ceea ce priveşte valoarea nutritivă a ouălor, concepţiile din prezent au suferit o reformare semnificativă, comparativ cu ceea ce se