In fiecare vara, in timpul sezonului ploios, sute de locuitori de toate varstele din mediul rural, in sud-vestul Chinei, mor in urma unui atac de cord subit.
Pana acum, nimeni nu a stiut care este cauza deceselor, chiar daca s-a declansat o ancheta in acest sens in urma cu 6 ani. Abia recent a iesit la iveala ca motivul mortilor subite este o ciuperca consumata in aceasta parte a tarii.
Circa 400 de decese au avut loc in ultimii 30 de ani in provincia Yunnan, relateaza AP. Ce a atras atentia este momentul comun al deceselor, lunile iulie - august, care reprezinta si perioada in care acest tip de ciuperca, botezat de americani "Little White", este adunat de localnici.
In 2004, autoritatile locale din domeniul medical au apelat la Beijing pentru asistenta. Insa investigatiile au intampinat greutati, mai ales ca locuitorii din mediul rural din provincia Yunnan vorbesc dialecte. Inhumarea rapida a victimelor a facut si ca autopsiile sa fie imposibile.
Totusi, rudele si familiile victimelor si-au amintit ca in preajma mortii, acestea consumasera ciuperci.
De altfel, a fost transmisa o avertizare in 2005, locuitorii provinciei fiind sfatuiti sa evite soiurile nefamiliare de ciuperci. Din pacate, insa, recomandarea a fost dificil de urmat, provincia chineza fiind renumita pentru larga varietate de soiuri de ciuperci, multe dintre ele exportate la preturi mari.
Abia in 2008, a fost descoperit in casa multora din zona un tip de ciuperca necunoscut pana atunci. Ulterior s-a aflat ca acest tip de ciuperca fusese consumat de victime.
Exista insa controverse cu privire la decese, unii oameni de stiinta spunand ca ciuperca nu contine un nivel atat de mare de toxine cat sa ucida. In plus, in corpul victimelor a fost gasita o concentratie mare de bariu, care in general se gaseste in sol, ajungand in