Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii susţin că au descoperit o nouă modalitate de a combate obezitatea. Studiind ţesutul adipos la şoareci, savanţii au găsit o modalitate de a transforma grăsimea albă din organism, cunoscută şi sub numele de grăsime „rea", în grăsime maro, cunoscută şi sub numele de grăsime „bună", notează Daily Mail.
Specialiştii au reuşit ca prin dezactivarea unei proteine din creierul cobailor să transforme grăsimea albă - cea care se găseşte, de obicei, în jurul taliei - în grăsime maro, un tip de grăsime care arde caloriile pentru a produce căldură. Bebeluşii se nasc cu o cantitate mare de grăsime maro, pentru a face faţă frigului.
Experţii sunt de părere că această descoperire ar putea reprezenta o variantă eficientă de a combate obezitatea şi chiar diabetul, boală asociată cu supraponderalitatea, mai scrie cotidianul britanic.
Specialiştii considerau, până de curând, că grăsimea maro dispare pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar s-a descoperit între timp că şi la maturitate dispunem de o anumită cantitate din această grăsime benefică. Sporirea acestei cantităţi ar putea fi o modalitate de a lupta împotriva obezităţii, susţin oamenii de ştiinţă americani. Cu toate acestea, este nevoie de o altă metodă de tranformare a grăsimii albe în grasime maro, care să nu presupună o intervenţie în creierul uman.
Savanţii de la Universitatea Columbia susţin că au descoperit o altă metodă. Potrivit acestora, activitatea acestor enzime poate fi crescută prin creşterea sensibilităţii corpului la insulină. Acest lucru se poate obţine prin administrarea unor substanţe denumite tiazolidine care activează o grupă de celule, demunită ppar-gamma, care la rândul lor stimulează producerea de insulină. Doctorii se feresc de aceste medicamente din cauza efectelor secundare precum intoxicaţi