Denumirea de pe etichetă ne duce cu gîndul la un produs sănătos, care poate fi consumat de majoritatea persoanelor. Numai că ficatul de pui nu este ingredientul principal, iar consumatorul este păcălit. CE BEM, CE MÎNCĂM
Denumirea de pe etichetă ne duce cu gîndul la un produs sănătos, care poate fi consumat de majoritatea persoanelor. Numai că ficatul de pui nu este ingredientul principal, iar consumatorul este păcălit.
Pateul de pasăre Profi are ca ingredient principal slănina de porc. Ficatul de pui are o pondere de doar 30%, fiind urmat în lista compoziţională de apă, sare, emulgator E 472, esteri ai acidului acetic sau lactic cu mono şi digliceride ai acizilor graşi, condimente, antioxidant: izoascorbat de sodiu E 301, consevant: nitrit de sodiu E 250. Producătorul precizează că pateul a fost obţinut prin fierbere.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de tip pate obţinut din slănină de porc, ficat de pui, apă, sare şi aditivi alimentari din clasa emulgatorilor, antioxidanţilor şi conservanţilor. Pateul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale saturate (slănină de porc şi grăsimi saturate din ficatul de pui) înalt aterogene, periculoase pentru sănătate, care imprimă şi o densitate energetică foarte ridicată. Produsul aduce şi un aport mare de sodiu provenit din sare şi din aditivii E 301 izoascorbat de sodiu şi E 250 nitrit de sodiu. Acest exces provoacă tulburări ale tensiunii arteriale, reţinerea apei în ţesuturi, împiedică fixarea calciului în oase, este nefrotoxic.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, de dislipidemie şi hipertrigliriceridemie, de gută, de maladii ca