Inflatia din anii '90 nu mai este decat o amintire trista, dar cresterea galopanta a preturilor ii afecteaza din nou pe romani, care vad etichetele cu preturile alimentelor schimbandu-se de la o zi la alta, comenteaza Agence France Presse (AFP) monitorizata de Mediafax.
Afectate in special de cresterea preturilor la alimente si victime ale unei secete prelungite din primavara trecuta, produsele alimentare s-au scumpit cu 10,82 la suta in decurs de un an, procent atins in martie, o crestere mai mare decat rata inflatiei, care s-a stabilit la 8,63 la suta.
Vedete incontestabile ale acestor etichete volatile, uleiul (care s-a scumpit cu 47 la suta), legumele (24 la suta), ouale (24 la suta), laptele (16 la suta), painea si faina (12 la suta), sunt produsele care fac parte din meniul zilnic al romanilor, prea saraci pentru a se trata in mod frecvent cu carne sau peste.
"Mergand saptamanal la supermarket descopar ca inca un produs s-a scumpit cu cinci pana la zece la suta", declara un pensionar.
Potrivit Institutului de Statistica, laptele s-a scumpit cu inca un procent in martie fata de februarie, branza cu 2,1 la suta, uleiul si fructele cu trei procente.
In timp ce romanii se pregatesc sa isi faca aprovizionarea pentru Pastele ortodox, sarbatorit anul acesta la 27 aprilie, se anunta scumpiri suplimentare ale painii si carnii de pui in primul rand.
"Anul acesta nu se pune problema sa cumparam miel", care face parte din meniul traditional de Paste, "ne vom multumi cu putina vita", a declarat o casnica.
Dupa scaderea catastrofala inregistrata anul trecut, in timp ce principalele recolte cerealiere au scazut cu 50 la suta in medie, productia agricola se anunta mai buna anul acesta, datorita primaverii bogate in precipitatii.
Dar agricultorii prevad deja o crestere cu 10 la suta a pretur