O nouă taxă se arată la orizont, ce îi va afecta mai ales pe cei care obişnuiesc să consume produse de tip junk-food, bogate în grăsimi şi zaharuri rafinate. Ministerul Sănătăţii a format o comisie în cadrul căreia se va discuta modul de aplicare a noii legi, menită să apere bunăstarea fizică a românului.
Propunerea Ministerului Sănătăţii se află în dezbatere publică, deocamdată nefiind clar modul în care se va aplica şi care sunt produsele ce vor fi supuse taxării. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, unul dintre cei cooptaţi în echipa de discuţii, spune că se va ţine cont în primul rând de prevederile Regulamentului 1924/2006. Astfel, pe lângă Ghidul de bune practici în igienă şi producţie şi normele HACCP, producătorii de alimente vor trebui să respecte şi reguli cu privire la echilibrul nutriţional al produselor. Proiectul de lege stipulează de fapt că "persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi alimentari" vor contribui la bugetul de stat cu o sumă de bani ce va fi stabilită ulterior. Aceasta va fi plătită diferenţiat pentru "produsele de tip fast-food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri" şi pentru "băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume".
Textul acestui proiect de lege i-a contrariat pe reprezentanţii industriei alimentare. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, spune că nu s-a făcut nici un fel de consultare cu patronatele, astfel încât nu există definiţii clare ale termenilor folosiţi. Din această cauză, precizează Minea, toate produsele alimentare vor fi impozitate, pentru că pe piaţă există foarte puţine alimente care să nu conţină zahăr, sare, grăsimi sau aditivi alimentari. O altă problemă este şi modul