În fiecare dimineaţă, după ce li se comunică de către superiorii lor programul pe ziua în curs, chinezii care au venit să pună mâna la extinderea mallului Iulius de la Timişoara aplaudă frenetic. Sursa: Horia CălăceanuSursa: Horia Călăceanu
1 /.
„Sunt exact cum eram noi înainte de Revoluţie. De altfel, riguroşi, muncitori, extrem de disciplinaţi“, spune Dan Boyte, managerul de proiect al Iulius Mall din Timişoara.
Mici de statură, cu ochi migdalaţ i şi vârsta greu de estimat pentru localnici, veşnic cu un zâmbet pe faţă, mişună prin oraş în grupuri compacte. Văzându-i zâmbitori aliniaţi seara pe băncile din Piaţa Unirii, cineva le-a făcut cu mâna, iar grupul de 15 asiatici a răspuns instant gestului prietenesc, sincronizat, cu aceeaşi fluturare de mâini.
Prima tranşăde invazie a Timişoarei
Cei 220 de chinezi au zilnic program de voie, pentru că munca lor pe şantier nu va începe decât peste câteva săptămâni. Ei sunt acum în perioada de acomodare. Pentru şantierul care va dubla primul mall timişorean, cei 220 de chinezi au venit din Guan Dong.
„Vor lucra la structura de rezistenţă. Momentan sunt în curs de perfectare a actelor: li se fac analizele medicale, iar pe baza lor vor obţine permisele de muncă. 13 dintre ei le-au primit deja, ei fiind primii care au ajuns, iar restul, pentru că vin în tranşe, urmează. De lucrat nu lucrează niciunul, până la obţinerea în totalitate a actelor“, mai spune Boyte.
Program de acomodare
Totuşi, ei trebuie să se trezească obligatoriu la ora 6.40, iar la 7.00 coboară la micul dejun. Conducerea Iulius Mall le-a amenajat o bucătărie ultraechipată. Ieri serveau prânzul din castronaşe de inox, cu beţişoare din bambus. Aveau în meniu orez fiert în abur, peşte cu usturoi, ghimbir şi sos de soia, conopidă înăbuşită în wok şi ciorbă de orez cu pui