Condamnat în repetate rânduri pentru că îngraşă, zahărul nu ar trebui eliminat definitiv din dieta zilnică. Cel puţin aşa susţin savanţii de la centrul spitalicesc de la Universitatea din Montreal, coordonaţi de Alex Parker, profer de patologie şi biologie celulară.
Pe parcursul realizării studiului, oamenii de ştiinţă au constatat că acest ingredient, considerat de mulţi nutriţionişti dăunător organismului, este esenţial pentru buna funcţionare a creierului, notează site-ul maxisciences.com.
Experţii susţin că zahărul previne apariţia afecţiunilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care boala Alzheimer. Cercetarea, publicată în revista „Aging Cell”, arată că acest ingredient ar fi bun pentru stimularea memoriei.
Acest lucru sugerează că anumite boli, cum ar fi Alzheimer, ar putea fi prevenite dacă includem zahărul în dieta zilnică. Se impune totuşi mare prudenţă, pentru că zahărul provoacă şi obezitate şi diabet, precizează cercetătorii.
În prezent, boala Alzheimer este cea mai cunoscută afecţiune neuro-degenerativă, deoarece afectează un mare număr de persoane. Mai există însă şi altele, ca boala Lou Gehrig (numită şi scleroză laterală amiotropică - SLA) sau boala Huntington, asociată şi ea cu îmbătrânirea. De mulţi ani, cercetătorii încearcă să reducă degradarea neruronală legată de vârstă pentru a împiedica apariţia unor astfel de boli.
În acest sens, ei vizează mai ales scăderea aportului caloric din alimentaţie, metodă care a dovedit că îmbunătăţeşte sănătatea pacienţilor şi le creşte speranţa de viaţă.
Pentru a ajunge la această concluzie, profesorul Alex Parker, împreună cu echipa sa, a recurs la Caenorhabditis elegans, un viermişor de 1 mm lungime, folosit adesea pentru studierea unor aspecte biologice. În prima fază, rezultatele obţinute nu au fost unele încurajatoare: „Chiar dacă restricţia calorică pare că îm