Anuntul ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, potrivit caruia exportul de carne de porc s-ar putea relua in primavara ii lasa indiferenti pe fermierii ieseni. Potrivit acestora, diferenta de pret este atat de mare incat firmele romanesti nu vor putea exporta mai nimic. "Suntem la pamant in acest moment, iar acest anunt nu vine sa deblocheze situatia. Noi importam acum sub pretul de productie si nu stiu cum am putea iesi la export fara un sprijin financiar, o subventie din partea statului. Eu produc cu 5,2 - 5,3 lei pe kilogram, iar la importuri este un pret de 4,5 lei pe kilogram", a declarat Mihai Tibucanu, administratorul Pig Farm SRL Coarnele Caprei. Speranta fermierilor este, in acest moment, in Ministerul Agriculturii, de la care se asteapta o interventie financiara pentru salvarea productiei autohtone de carne de porc. "Eu am facut investitii, am avut si programe SAPARD in derulare, dar sunt dezamagit total. In acest moment am 5 mii de porci in ferme, dar nu stiu cum o vom scoate la capat", a adaugat Mihai Tibucanu.
Importam jumatate din carnea consumata
Potrivit specialistilor, mai mult de jumatate din carnea de porc consumata in Romania provine din import, aproape o treime fiind produsa in Germania. Livrarile de carne de porc provenita de la firme românesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene in anul 2003 pentru ca Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine. Decizia a fost prelungita in 2007 de Comisia Europeana pentru ca, la acea data, s-a considerat ca pesta porcina nu este tinuta sub control.
In acest moment, in urma discutiilor purtate cu oficialii europeni, ministrul Valeriu Tabara a anuntat ca exporturile romanesti de carne de porc vor fi reluate, dar teritoriul tarii va fi compartimentat. In acest mod, considera oficialul guvernamental, eventualele focare de pesta porcina vor pute