• Zilnic, medicii din clinica ORL de la Spitalul Sf. Spiridon extrag corpi straini inghititi de cel putin un pacient • Oasele de peste, capra, pui sau vita sunt cele mai frecvente, dar in ultima perioada au fost extrase si cuie, mere intregi, cremoane de la geamuri, linguri sau furculite • Corpii straini sunt scosi endoscopic sau chirurgical
Cel putin un pacient se adreseaza zilnic medicilor orelisti de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, pentru a solicita extragerea corpilor straini din organism. De la banalele oase de peste sau de gaina si pana la mere intregi, doctorii extrag lunar zeci de corpi straini, care de care mai ciudati, introdusi in organism fie accidental, fie voluntar, in scop suicidal.
Medicii au avut surpriza sa constate, nu demult, ca un pacient in varsta de 25 de ani avea ramas in gat un mar intreg. "Pacientul suferea de oligofrenie si a inghitit un mar intreg, verde, cu diametrul cam de 6 centimetri. Corpul strain era blocat la intrarea in esofag. S-a intervenit endoscopic, am extras corpul strain, iar pacientul a plecat acasa", a declarat prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sf. Spiridon Iasi.
Daca merele intregi inghitite sunt relativ rare, oasele de peste, de pasare sau chiar de capra, ori bucati mari de carne sunt la ordinea zilei. "De cele mai multe ori, vin pacienti cu oase de peste in gat, dar si cu stern de pui, vertebra de capra, oase de porc sau de vita. Am avut si pacienti cu bucati intregi de carne ramase in gat, in majoritatea cazurilor acestia fiind varstnici care nu pot mesteca, din cauza lipsei danturii", a completat prof. dr. Costinescu.
Lame, cuie sau cremoane de la geamuri
Cei mai periculosi corpi straini sunt cuiele, lamele de barbierit, sarmele, in general obiectele ascutite, dar si cele mari, cum ar fi lingurile sau furculitele. In aceste cazuri exis