Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna si concurenta externa careia va trebui sa ii faca fata intreprinderile mici si mijlocii. Sunt cunoscute cazurile tarilor de curand devenite membre UE, al caror mic sector economic privat se confrunta cu mari greutati. Se pare ca reteta succesului sta in alta parte.
Alexandru Lupulescu are 34 de ani si se poate mandri cu o afacere de succes in Gorj. O ferma cu 200 de vite si 3.000 de porci, un abator, un lant de magazine alimentare, un restaurant si un hotel. A inceput in 1992, cu un bar la periferia orasului Targu-Jiu. Treptat, de la acest barulet a ajuns ca in 2004 sa aiba o cifra de afacere de peste 250 de miliarde de lei.
INCEPUTUL. In 1992, Lupulescu s-a hotarat sa-si deschida o afacere. Primul pas era infiintarea unei firme: SC Lexi Star SRL. Atunci erau la moda barurile, dar in timp si-a dat seama ca, daca vrea sa faca bani, nu aceasta este calea. In paralel cu barul, omul si-a facut o gradina de legume dotata cu solar, gradina care producea cam 10 tone de legume pe sezon.
"Am vazut cum au fost distruse toate fermele si m-am gandit ca se poate intreprinde ceva in sensul asta, mai ales ca Gorjul nu prea are multa agricultura. In 1993 am facut o microferma cu 50 de porci, am vazut ce avantajoasa este cresterea animalelor si am continuat cu asta pana in 1995, cand am deschis un magazin alimentar in Rovinari", povesteste antreprenorul.
A ales orasul Rovinari pentru ca minerii inca nu fusesera disponibilizati in masa. Cum treaba a inceput sa mearga binisor, a decis sa se extinda, urmatorea locatie fiind resedinta judetului, Targu-Jiu, unde a deschis un alt magazin. De aici pana la un abator si o fabrica de mezeluri nu a mai fost decat un pas. Atunci cand a demarat proiectul a realizat ca va trebui sa faca investitii majore.
DEZVOLTARE. Banii pentru dezvoltar