Sucul (cu aromă) de portoca-le, bomboanele (cu gust) de lămăie, muştarul sau dulceaţa de caise au un numitor comun: colorantul galben azoic tartrazina, care este cunoscut şi sub numele de E 102.
Tartrazina este unul dintre coloranţii folosiţi cel mai des de jucătorii din industria alimentară din Romănia. Aproape că este imposibil să te uiţi pe eticheta unui produs de culoare galbenă şi să nu constaţi că a fost folosită E 102 pentru obţinerea acelei culori. De cele mai multe ori, acest aditiv alimentar este folosit in combinaţie cu alţi aditivi alimentari, iar efectul nu poate fi decăt unul foarte nociv asupra sănătăţii consumatorilor.
Lista de produse in care tartrazina se găseşte este foarte lungă: băuturi carbogazoase sau necarbonatate, budinci instant, chipsuri, creme pentru prăjituri, supe la plic, sosuri, ingheţate, acadele, bomboane, gume de mestecat, marţipan, gemuri, jeleuri, marmelade, muştar, iaurturi, murături, creme de fructe. E 102 nu este folosit numai in industria alimentară. Dacă vedeţi săpunuri, creme de faţă, creioane dermatograf sau produse pentru coafură de culoare galbenă, citiţi bine eticheta: tartrazina trebuie să fie acolo. Nici in medicamente, care teoretic trebuie să ne vindece, nu scăpăm de acest aditiv alimentar.
NESÃ...NÃ...TOS. Tartrazina, E 102, este un aditiv alimentar chimic de sinteză azoic, a cărui formulă chimică este C16H9N4Na3O9S2. Din cauza compoziţiei sale, acest aditiv are o serie de efecte adverse, cele mai multe manifestăndu-se la persoanele alergice la aspirină şi la fructele de pădure. Nici persoanele astmatice nu se simt prea bine după ce depăşesc doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp. De altfel, nici nu este greu să o depăşească, avănd in vedere că aproape toate sucurile galbene, chiar şi cele neacidulate pe care avem tendinţa să le considerăm sănătoase, au in compoziţie t