Aceste reacţii apar la persoanele care au o predispoziţie genetică de a dezvolta alergii la substanţe găsite în alimente. În unele situaţii, alergia apare din cauza E-urilor din mâncare. Alimentele cu potenţial alergen sunt: ouăle, arahidele, laptele de vacă, peştele, muştarul, căpşunile, produsele cu cacao, zmeura şi kiwi. Alergiile alimentare sunt mai des întâlnite la copii. Potrivit statisticilor, între şase şi opt la sută din copii suferă de alergii alimentare, în timp ce doar doi la sută din adulţi au astfel de probleme.
“Reacţiile alergice la alimente apar atunci când organismul devine sensibil la o componentă alimentară, iar sistemul imunitar se comportă ca şi cum respectivul aliment, cunoscut sub numele de alergen, este periculos pentru organism”, a explică Mariana Duşe, cercetător în industria alimentară.
Sugarii nu fac alergii
Pentru copii, cele mai alergene alimente sunt: ouăle (o treime din copii au o astfel de alergie), arahidele, proteinele din laptele de vacă (opt la sută din micuţi), peştele, muştarul, căpşunile, zmeura, fragii şi kiwi.
“În cazul sugarilor, laptele matern este un scut în calea alergenilor, în comparaţie cu laptele praf. De aceea, trecerea treptată de la alăptare la mâncare solidă este modalitatea perfectă de a evita ca micuţul să sufere de alergii alimentare”, adaugă specialistul în alimentaţie.
Introducerea mult prea devreme în hrana bebeluşului a anumitor alimente creează o predispoziţie alergică faţă de acestea, mai spun specialiştii.
Peştele, periculos pentru adulţi
Arahidele, nucile şi migdalele, peştele şi crustaceele produc majoritatea reacţiilor alergice la adolescenţi şi la adulţi.
Uneori, simpla prezenţă a alimentului la care suntem alergici poate duce la o reacţie negativă a organismului: erupţii pe piele, man