Cunoaşte numeroase reţete inedite pentru gătirea dovlecilor, dar şi remedii naturiste preparate din aceste legume, de a căror cultivare se preocupă de mai bine de zece ani.
Maria are o poveste de viaţă foarte tristă, fiind încercară de soartă de nenumărate ori. La vârsta de 12 ani, Maria şi cele două surori ale sale au rămas orfane şi de mamă şi de tată. Viaţa lor a fost grea, însă copilelor nu le-a fost niciodată ruşine să muncească şi să se îngrijească singure.
În 1971, ploieşteanca s-a angajat la Uzuc, unde a făcut o muncă de bărbat, fiind şoferiţă de tractor. În 1994, a fost disponibilizată şi trimisă în şomaj. Apoi, a lucrat un an la Comat şi ulterior s-a pensionat. Pentru că nu se ajungeau cu banii, Maria şi soţul ei au decis, după 1989, să se apuce de agricultură.
Dovleci gigant
Cei doi au plantat pe un teren primit moştenire de la părinţii ei cereale, dar şi dovleci, care s-au dovedit a fi o sursă bună de venit, dar şi de hrană sau chiar pentru tratarea diferitor acţiuni. Numai în această toamnă soţii Dinu au vândut trei tone şi jumătate de dovleci şi mai au de vânzare aproximativ 500 de kilograme. „Cel mai mare dovleac pe care l-am avut anul acesta avea 35 de kilograme şi un diametru de un metru. L-am adus la piaţă şi l-am tăiat în bucăţi mici, de se strânsese lume în jurul nostru şi se uitau toţi cum îl ciopărţim", spune vânzătoarea.
Reţete inedite
Maria cunoaşte zeci de reţete pentru pregătirea dovlecilor, pe care le recomandă clienţilor săi. „Tăiaţi felii, dovlecii pot fi copţi sau fierţi şi serviţi cu zahăr sau miere pe deasupra. De asemenea, ei pot fi făcuţi plăcintă, însă umplutura este şi mai bună, dacă o veţi combina cu mere rase şi cu scorţişoară", ne dezvăluie femeia câteva dintre secretele acestor reţete.
Maria spune că legumele pot fi consumate şi sub formă de piure, dar şi ca salată, care se obţine în com