Rezultatele anchetei epidemiologice au (re)confirmat că pesta porcină a apărut in fermele Smithfield din cauza nerespectării normelor de biosecuritate.Â
Pesta a apărut in cele trei ferme din Timiş din cauza nerespectării normelor de biosecuritate, a confirmat ancheta epidemiologică a Autorităţii Veterinare. Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, este vinovat de neglijenţă.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a finalizat ancheta administrativă şi epidemiologică privind focarele de pestă in judeţul Timiş, concluzia fiind că boala a apărut deoarece in ferme nu se respectau normele de biosecuritate, a declarat ieri Radu Roatiş, preşedintele instituţiei. Potrivit rezultatelor anchetei epidemiologice, "pesta a apărut din cauza nerespectării normelor de biosecuritate, pe fondul existenţei unei presiuni virale mari", a spus el. Potrivit lui Roatiş, compania Smithfield, in fermele căreia au fost confirmate focarele de pestă, este vinovată "pentru neglijenţă". "Legal, Smithfield nu trebuie să primească despăgubiri, pentru că nu s-au respectat normele de biosecuriate. Mai mult, nu vom permite repopularea fermelor care nu sunt autorizate sanitar-veterinar", a explicat Roatiş. Concluziile anchetei nu fac decăt să confirme declaraţiile oficialilor ANSVSA.
NEREGULI. Astfel, in urma primelor controale demarate de instituţie după confirmarea existenţei pestei porcine la godacii din trei ferme operate de Smithfield, in localităţile timişene Cenei şi Igriş, s-a constatat că, din cele 33 de crescătorii pe care compania le are in judeţele Timiş, Bihor şi Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici măcar nu au fost depuse actele necesare obţinerii acestui aviz. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smitfield din Timiş aveau autorizaţie de mediu, restul fiind in p