Prunele sunt surse de fier: 2 mg la 100 g. Motiv pentru care profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că prunele ne ajută să prevenim anemia feriprivă (lipsa de fier din organism).
În compoziţia prunelor se mai găseşte şi potasiu. Astfel, aceste fructe atenuează oscilaţiile tensiunii arteriale, fiind indicate cu precădere hipertensivilor. De asemenea, datorită vitaminei C din compoziţie, prunele sporesc capacitatea organismului de absorbţie a fierului din alte alimente.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizează că o prună asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Consumul frecvent al acestor fructe ajută la întărirea sistemului nervos, înlăturarea oboselii şi la stimularea digestiei. În acest caz, se recomandă ca prunele să fie consumate ca atare înainte de micul dejun.
Specialistul nostru recomandă prunele în cura de trei zile pe săptămână, în cazurile de ateroscleroză, obezitate, hipertensiune şi reumatism. Prunele mai sunt recomandate în surmenaj, constipaţie, intoxicaţii alimentare, colici biliare şi hemoroizi.
ALTE BENEFICII:
● puternic efect antioxidant, fenolii sunt eficienţi în neutralizarea radicalilor de oxigen care măresc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge;
● protecţie împotriva degenerării maculare prin conţinutul de vitamine A, C şi E;
● agenţii anticancerigeni din prune ajută la prevenirea creşterii celulelor canceroase şi a tumorilor.
VARIETĂŢI
Există peste 2.000 de varietăţi de prune. Forma, dimensiunea, culorile, gustul variază în funcţie de soi. Coaja prunelor poate fi roşie, violet, bleumarin, verde, aurie, iar miezul - verde, roz, galben, portocaliu. În Europa, prunele au fost descoperite în urmă cu 2.000 de ani, fiind originare din zonele învecinate cu Marea Caspică. Încă din t