Probabil nu o dată vi s-a întâmplat să vi se facă poftă de dulciuri şi să simţiţi că rămâneţi fără energie dacă nu mâncaţi în momentul acela ceva dulce. În general, această poftă este alimentată de o lipsă de glucide din organism, însă există şi alte cauze ale dorinţei de a gusta ceva dulce.
Corpul uman este programat genetic să poftească la ceva dulce. Potrivit nutriţioniştilor, din punct de vedere fizic, nevoia de dulce vine dintr-o necesitate ancestrală de micronutrienţi care să găsesc în fructe. Dorinţa mentală de a mânca ceva dulce este generată de serotonină – un neurotransmiţător care conferă senzaţia de bine, moderează dispoziţia, echilibrează ciclul de somn şi pofta de mâncare şi care este eliberat în organism de fiecare dată când mâncăm ceva dulce.
Teoretic, dorinţa de dulce este normală şi se manifestă în special la femei. Trecerea dincolo de limita normalităţii se poate însă datora unei varietăţi de factori, nu doar alimentaţiei zilnice. Cel mai evident dintre aceştia este faptul că organismul se obişnuieşte cu o anumită cantitate de zahăr, iar în momentul în care acest nivel scade simţim nevoia să mâncăm ceva dulce. Această poftă de zahăr poate fi însă şi rezultatul altor elemente, care nu au nici o legătură cu alimentaţia, ci cu stilul de viaţă al fiecărei persoane.
Stresul, epuizarea şi lipsa de somn
La unele femei, nevoia de a mânca dulce este cauzată de o „oboseală“ a glandelor suprarenale. Acestea secretă anumite substanţe chimice care îi conferă organismului energia de care avem nevoie în fiecare zi. Stresul, lipsa de somn şi chiar insomnia pot afecta funcţionarea corectă a suprarenalelor, cauzând astfel epuizare. Astfel, organismul este nevoit să apeleze la alte surse pentru a-şi reface energia şi, de cele mai multe ori, zahărul din dulciuri oferă foarte rapid dozele necesare. Totuşi, energia generată de