Dacă vrei să ţii post fără să-ţi pui sănătatea în pericol, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îţi recomandă trei reţete de post pe care le poţi găti rapid şi cu efort minim. În plus, aceste preparate îţi asigură necesarul de vitamine şi de minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal.
Postul este perioada ideală în care ne putem detoxifia organismul. Condiţia este să evităm produsele din supermarketuri aşa-numite de post (de exemplu, pateu vegetal, parizer vegetal), deoarece sunt doldora de aditivi alimentari nocivi. În schimb, se vor prefera fructele şi legumele. Deoarece o parte din legume şi din leguminoase trebuie preparate termic, vom alege metodele sănătoase de gătire. Nutriţioniştii ne recomandă să le preparăm, pe cât posibil, la abur sau înăbuşit.
1.Cuşcuş cu legume
Într-un castron mare, se pune 100 g de cuşcuş prefiert. Separat, se pune la fiert apă cu puţină sare, iar după ce a dat în clocot se toarnă peste cuşcuş. Se acoperă cu un capac şi se lasă circa cinci minute pentru ca apa să fie absorbită de cuşcuş. Între timp, se curăţă şi se taie mărunt legumele: trei roşii, un ardei gras, doi castraveţi şi o legătură de pătrunjel. Legumele se adaugă peste cuşcuş. Se condimentează cu sare şi cu piper după gust. Pentru a da un gust mai savuros preparatului, se adaugă un strop de ulei de măsline şi puţină lămâie.
Mâncarea este uşor de digerat, energizantă, vitaminizantă, remineralizantă şi bogată în fibre alimentare.
2. Orez cu ciuperci
Toacă mărunt două cepe mici şi căleşte-le împreună cu doi-trei căţei de usturoi pisaţi şi cu un morcov dat prin răzătoare. După ce amestecul se înmoaie, adaugă ciupercile tăiate (nu le tăia foarte mărut) şi o cană de vin alb şi lasă-le să fiarbă înăbuşit la foc mic. În paralel, fierbe o cană de orez cu două căni de apă şi cu o lingură de ulei de mă