Foto: Thinkstock Sunt necesare noi reguli pentru a avea un zâmbet frumos şi sănătos, care să ne înveţe în primul rând ce şi în ce combinaţie să consumăm unele alimente, precum şi ce produse de îngrijire şi întreţinere a dinţilor să folosim.
Unii dintre „duşmanii” dinţilor sunt băuturile, de la ceaiuri până la băuturile alcoolice sau cele energizante. De pidă, nu e bine să consumăm ceaiuri, granulate sau în pliculeţe, tratate cu arome de fructe, cum ar fi cele de lămâie sau de fructe de pădure, altele decât cele naturale. Aceste ceaiuri sunt de trei ori mai dăunătoare pentru dinţi decât sucul de portocale, pentru că au aciditate crescută, care atacă smalţul dinţilor. Nu la fel se întâmplă însă cu ceaiurile negru sau verde. Din contră, compuşii acestora distrug bacteriile ce formează placa dentară (în special cel negru) şi împiedică „lipirea” acesteia de dinţi, după cum afirmă specialiştii de la Bristol Dental School.
O altă licoare „înfierată” este vinul alb. Contrar „legendei” că vinul roşu este cel care „pătează” dinţii, cel alb este, de fapt, vinovatul, pentru că provoacă multă aciditate care afectează smalţul. De asemenea, vinul alb poate face alte băuturi consumate ulterior, cum ar fi ceaiurile, să aibă mai mare putere de a „păta” dinţii. Specialiştii recomandă ca vinul să fie băut în timp ce luăm masa, şi nu după, în înghiţituri mici, ce provoacă o aciditate continuă. O bucăţică de brânză mestecată după vin e binevenită pentru a neutraliza aciditatea acestuia. Dressing-ul pentru salate, ce conţine mult oţet, provoacă de asemenea aciditate crescută, atacând dinţii. Trebuie evitat sau înlocuit, de pildă, cu o maioneză sau cu versiuni mai puţin acide. Dar cele mai agresive băuturi sunt cele energizante.
Sunt de până la 30 de ori mai acide comparativ cu apa. În plus, sunt ingerate „pe gura uscată”, după efort, când există puţină sal