Aceste produse îndepărtează germenii de pe mâini mai eficient decât săpunul antibacterian sau decât cel obişnuit. Gelurile antibacteriene nu trebuie să înlocuiască însă apa şi săpunul. Specialiştii recomandă dezinfectantele doar ocazional, în situaţii de urgenţă.
Majoritatea gelurilor dezinfectante conţin alcool (etanol şi/sau propanol pe etichetă), parfum, apă şi o substanţă emolientă (glicerină şi/sau vitamine, de obicei vitamina E). Alcoolul penetrează membrana exterioară a bacteriilor sau a virusurilor, dar apa este cea care omoară germenii odată ce pătrunde în interiorul lor. Pentru a fi cu adevărat eficient, gelul trebuie să conţină cel puţin 62 la sută alcool, dar nu mai mult de 80 la sută, potrivit specialiştilor.
Distrug germenii comuni
Eficienţa produselor dezinfectante diferă de la o marcă la alta, unii producători susţinând că produsele lor omoară 99% din germeni. Un studiu realizat anul trecut de specialiştii Universităţii „Ottawa" din Canada arată că multe dintre gelurile dezinfectante pe care le-au analizat şi care proclamau o eficienţă de 99% reuşesc, în realitate, să distrugă doar între 46 şi 60% din microbii de pe mâini. Specialiştii canadieni mai precizau, în studiul lor, că multe dintre gelurile analizate nu sunt eficiente decât în cazul germenilor comuni, cum sunt virusurile răcelii sau bacteriile care provoacă infecţii gastrointestinale, dar nu omoară virusuri precum A(H1N1).
Săpunul antibacterian nu distruge toţi microbii
În vreme ce gelurile dezinfectante omoară germenii de pe mâini, săpunul îi îndepărtează. Acesta din urmă mai lasă pe mâini o floră microbiană, dar nu atât cât să fie periculoasă pentru sănătate. Reporterii postului TV american ABC, împreună cu specialiştii Universităţii „Maryland", au testat eficienţa unui gel dezinfectant, a unui săpun antibacterian şi a unui săpun obişnuit după ce au intrat