Cerealele şi fructele din agricultura convenţională au resturi de pesticide, iar păsările şi porcii din crescătorii sunt îndopaţi cu nutreţuri. Ciorba ori tocăniţa pregătită din legume şi din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piaţă este „asezonată“ cu îngrăşăminte chimice. VEZI AICI O REŢETĂ DE PRÂNZ BIO
CITEŞTE ŞI:
Braşov: Jumările şi ţuica au făcut senzaţie la deschiderea Slow Food
Substanţele folosite pentru tratarea culturilor agricole obişnuite provoacă boli şi poluează pânza freatică. Ca alternativă, produsele biologice, mai scumpe, dar mai sănătoase câştigă teren.
Multe dintre roşiile, varza, morcovii şi, nu în ultimul rând, fructele comercializate pe piaţa românească provin din agricultura convenţională, au un aspect artificial şi niciun pic de gust.
Guliile, mazărea, fasolea verde, aduse de cele mai multe ori din Turcia, se coc pe drum sau în galantare. Cu toate că rămân săptămâni în şir viu colorate, îşi pierd calităţile nutritive şi devin doar surse de pesticide sau de aditivi alimentari.
„Legumele şi fructele obţinute din agricultura convenţională conţin reziduuri pesticide ce afectează organismul uman şi cresc riscul de cancer, iar puii, vitele sau porcii crescuţi în ferme sunt trataţi cu antibiotice şi cu hormoni”, spune Corina Aurelia Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi în nutriţie.
Zarzavaturile eco, gustoase şi cu vitamine
Prânzul bio este alternativa unei mese cu ingrediente din serele autohtone sau din cele turceşti ori italieneşti. „Alimentele ecologice nu au un conţinut nutritiv mult mai mare decât cele convenţionale. Însă, o roşie cultivată în regim bio, netratată cu pesticide, are miros şi gust şi-şi păstrează nealterate substanţele hrănitoare”, mai spune Corina Zugravu.
Specialiştii au făcut studii