Ziarul „Adevărul“ vă prezintă care este situaţia în ceea ce priveşte vânzarea mieilor în pieţele din ţară, câţi bani trebuie să vă pregătiţi şi la ce variante trebuie să vă aşteptaţi atunci când vă hotărâţi să vă cumpăraţi un miel.
ALBA Un kilogram de carne de miel se cumpără în piaţă şi la abator cu preţul de 22 – 25 de lei. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului, cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.
ARAD Crescătorii de ovine din judeţ au la dispoziţie doar două pieţe pentru a-şi vinde carnea proaspătă: Piaţa Catedralei şi Piaţa Mihai Viteazul. Dacă în supermarket carnea de miel se vinde şi cu 28 de lei kilogramul, în pieţe, preţul este de 22 de lei kilogramul.
BACĂU Preţurile în Piaţa Centrală din Bacău variază între 18 şi 23 de lei şi în tot judeţul doar două abatoare sunt autorizate pentru sacrificat miei. În magazine, cel mai ieftin preţ este de 22 de lei kilogramul.
BIHOR A început vânzarea mieilor în Piaţa Ioşia din Oradea, singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor şi iezilor. Ciobanii cer 15 lei pe kilogramul de miel viu. La un miel de 15 kilograme, rămân 8 – 9 kilograme de carne, spun ciobanii.
BISTRIŢA-NĂSĂUD În Bistriţa există doar un punct de sacrificare a mieilor, amenajat în piaţa de pe strada Tărpiului. O altă alternativă sunt crescătorii din judeţ, care-şi expun marfa pe internet şi aşteaptă clienţii în propria ogradă. Punctul de sacrificare se va deschide pe 1 mai şi va rămâne deschis patru zile.
BRAŞOV Mieii sunt deocamdată un produs greu de găsit la Braşov. În supermarket se vinde doar miel de import, cu 30 de lei kilogramul. De luni, în cele şase pieţe din oraş au fost amenajate standuri pentru producători, dar deocamdată sunt goale.