Impozitul datorat de barurile si cafenelele de 70mp din centrul vechi al Capitalei vor fi calculate in baza unei noi formule stabilite de Finante potrivit proiectului Legii impozitului forfetar, media anuala fiind de circa 8000 de lei/an, iar un restaurant de cartier va plati circa 14.500 de lei/an impozit forfetar, potrivit aceluiasi document. Statul spera sa colecteze de pe urma forfetarului circa 11,3 mil de lei in 2014, an de la inceputul caruia se va aplica noul impozit. Majoritatea cafenelelor, barurilor si restaurantelor lucreaza in prezent la negru, iar proprietarii spun ca nu exclud ca anumite tarife sa creasca. Noul impozit se va aplica firmelor din sectorul intretinerii si repararii autovehiculelor, turistic, restaurante si alimentatie publica. (citeste proiectul in atasament)
Proprietarii de baruri spun insa ca s-ar putea ca socoteala de acasa a Finantelor sa nu se potriveasca cu cea din piata reala. "Mie imi convine, dar Finantele s-ar putea sa aiba o surpriza. Teoretic impozitul ar fi mai mic decat ceea ce platim in prezent, dar se uita un lucru: nu exista o concurenta corecta intre noi. Am in vecini un bar care declara ca vinde 3 cafele intr-o zi si 5 sticle de Cola. Pana acum nu platea impozite fiindca iesea pe pierdere. Acum, daca i se va cere 8000 de lei impozit, o sa dea bon fiscal, dar probabil ca va mari preturile. Iar daca el le va mari, o sa le mareasca si ceilalti. Ori, preturi mai mari inseamna si clienti mai putini deci e greu de spus cine pierde si cine castiga", spune Radu, unul din proprietarii unui bar de pe strada Selari.
Ce spune proiectul de lege?
Schimbari preconizate
A. Titlul I „Dispozitii generale”
Pentru corelare cu dispozitiile nou introduse la titlul IV2 „Impozitul forfetar”, se introduce aceasta categorie de impozit in lista impozitelor reglementate de Codul fiscal.
B. Titlul II