Malnutriţia, deficitul de minerale şi vitamine, anorexia şi bulimia sunt afecţiuni care apar în cazul regimurilor restrictive
Rolul unei diete de slăbit este acela de a ne ajuta să pierdem kilogramele în plus. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că reluarea la nesfârşit a regimurilor restrictive ne pun sănătatea în pericol. "În primul rând apare malnutriţia. De asemenea, sistemul imunitar al unei persoane care continuă regimul, deşi a scăpat de kilogramele în exces, este unul slăbit", a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Anemia, deficienţele de vitamine şi minerale sunt alte probleme care apar în cazul în care ţinem diete á la long.
"În cazul regimurilor hiperproteice riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare este destul de mare. Anorexia nervoasă şi bulemia sunt alte boli care duc la deces", precizează nutriţionistul Mencinicopschi.
Dr. Ligya Alexandrescu spune că imediat ce am slăbit, trebuie să ţinem un regim de întreţinere. "Odată ajunşi la greutatea dorită, anumite alimente, interzise în dietă, trebuie reintroduse treptat, pentru ca organismul să nu se simtă slăbit", menţionează nutriţionistul Alexandrescu.
Jumătate din conţintul farfuriei trebuie să fie fructe şi legume
După o cură de slăbire, specialiştii spun că nu trebuie să revenim la vechile obiceiuri alimentare. "Pentru a evita efectul yo-yo este indicat să schimbăm stilul de viaţă şi de alimentaţie. Fără abuzuri în ceea ce priveşte alimentele bogate în kilocalorii. Trebuie să mâncăm din toate câte un pic, pentru a ne menţine la greutatea dorită", argumentează prof. dr. Mencinicopschi.
Medicii recomandă să nu sărim niciodată peste cele trei mese ale zilei, iar jumătate din conţinutul farfuriei trebuie să fie fructe şi legume. "Apa este şi ea esenţială în procesul de menţinere. Pentru că fie