ALIMENTATIE ECHILIBRATA Curcan la cuptor, tort cu multa frisca si ciocolata si sampanie... pe toate mesele festive din noaptea dintre ani. Toate sunt deosebit de tentante, insa, daca facem excese, ne pot priva de bucuria de a sarbatori alaturi de cei dragi trecerea in noul an. Mai ales ca Revelionul vine la cateva zile dupa Craciun, atunci cand au fost la mare cinste alimentele grase, sarate, afumaturile, dulciurile bogate in grasimi si zaharuri.
O friptura mai usoara
La Craciun ne-am ospatat cu "de-ale porcului" - carnati, toba, sarmale, de Revelion vom pregati ceva apetisant din carne slaba. De aceea, din meniul de Anul Nou la loc de cinste este platoul cu friptura de curcan. Carnea de pui, de curcan, pestele - asa-numita carne alba - are un atu fata de carnea rosie: contine mai multe proteine si mai putine grasimi. Este una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, este bogata in fier, zinc si magneziu, minerale esentiale pentru sanatate.
100 grame de piept de curcan fara piele si grasime contin 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 0,5 g grasimi, 25 g proteine. Carnea de curcan este mult mai usor de digerat decat cea de porc. Aceasta din urma contine mai multe calorii si grasimi: 250 calorii/100 g, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 18 g grasimi, 20 g proteine. "Daca o degresam si daca nu este sarata, carnea de curcan este ideala si mai ales delicioasa pentru masa de Revelion", ne asigura prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Desertul
Dar poate deliciul meniului special de Anul Nou este tortul, garnisit cu multa frisca, pe care scrie cu ciocolata "La multi ani, 2006!". "Frisca este de fapt grasimea din lapte, ceea ce face sa fie un produs foarte bogat in calorii. Daca nu avem restrictii, putem manca una-doua lingurite cu frisca. Felia de tort cu multa frisca le este interzisa