Produsele agroalimentare fabricate la sud de Dunăre au mare căutare în supermarketurile de la noi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Pe rafturile magazinelor din România se găsesc tot mai multe produse agroalimentare importate din Bulgaria. Avantajul lor principal este acelaşi: preţul. Beneficiind de taxe mai mici, care îi fac competitivi, vecinii de la sud de Dunăre ne cuceresc piaţa cu produse care sunt mai accesibile pentru buzunarul românilor.
Cercetând rafturile unui hipermarket local, puteţi găsi diferenţe care merg de la câteva zeci de bani la câţiva lei, pentru produse din aceeaşi categorie, fie că vorbim de ulei, orez, făină, fasole boabe, produse lactate, sucuri, carne de pui sau porc.
Totodată, ne mai aprovizionăm de la bulgari cu rapiţă, grâu sau floarea-soarelui. Potrivit datelor primite de la Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat de la bulgari, în primele nouă luni ale anului trecut, produse agroalimentare în valoare totală de 1,01 miliarde euro, în timp ce în tot anul 2009 valoarea acestora s-a ridicat la 941 milioane euro.
Ce importăm de la vecinii noştri bulgari
Printre produsele cele mai importate se numără: seminţe de rapiţă, de grâu, zahăr, seminţe de floarea-soarelui, cafea, carne şi organe de pasăre, ciocolată şi alte produse care conţin cacao, produse de brutărie şi patiserie, ulei de floarea-soarelui, orez, îngheţată, porumb, brânză şi caş. De asemenea, de la bulgari mai luăm orz, ouă, cocoşi, găini, raţe, gâşte, curcani, curci şi bibilici, carne de porc, fructe şi sucuri de fructe, legume, peşte, aproape orice.
Importurile de carne de pasăre, de exemplu, au crescut de la 4,8 tone, în 2009, la 7,4 tone, în ianuarie-septembrie 2010, iar cele de porc, de la o tonă la aproape două tone. Importurile de brânză şi caş s-au ridicat, în nouă luni, la 2,6 tone, aproape