În încercarea de a face mai suportabilă vremea toridă, ne-am obişnuit să apelăm la aşa-zise mici trucuri, cum ar fi duşurile reci, băutul apei foarte reci şi alegerea hainelor numai din fibre naturale. Dar multe dintre acestea nu fac altceva decât să agraveze senzaţia de fierbinţeală când ieşim afară.
Paradoxul numărul 1: băuturile mâncărurile reci nu ne răcoresc
Când temperaturile ating cele mai mari temperaturi de anul acesta, suntem tentaţi să ne facem rezerve de apă, de bere şi de îngheţată la frigider.
Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată, la fel de brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte de a bea sau de a mânca rece. De ce?
Ei bine, atunci când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură. Este ca şi cum ai pune paie pe foc, spun specialiştii citaţi de „Le Figaro“.
Imaginează-ţi stomacul ca o oală de mari dimensiuni în care toate alimentele ingerate trebuie încălzite pentru a putea fi procesate. Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât organismul va arde mai mult combustibil (energie, calorii) şi, deci, va produce mai multă căldură.
Cel mai indicat este ca mâncarea şi băutura să fie la temperatura camerei, nici cele fierbinţi nu fac un serviciu organismului pe vreme caniculară.
Paradoxul numărul 2: Duşul rece – efect de încălzire
Şi în cazul duşurilor cu apă foarte rece, mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. În momentul în care punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată. @N