Pentru o viaţă bună şi lungă, nu dietele sunt importante, ci modul în care combinăm o largă varietate de alimente sănătoase.
Cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund, care au studiat efectul asupra organismului produs de ingestia anumitor combinaţii de alimente cu efect antiinflamator, au ajuns la concluzia că aceste combinaţii, şi nu alimentele consumate separat, sunt mai eficiente pentru sănătate. Dietele cu un singur tip de aliment sau doar cu câteva nu sunt de dorit.
Aceste sfaturi par a fi cheia unei vieţi sănătoase şi cât mai lungi, şi nu diferitele tipuri de diete pentru slăbit, purificare şi altele asemănătoare recomandate de specialişti, dar şi de cei mai puţin avizaţi sau, mai rău, preluate "din auzite". Astfel de diete nu au efectele scontate decât, în cel mai fericit caz, pe termen scurt, iar de cele mai multe ori sunt diete cu două tăişuri.
EFECT CUMULAT
Consumând mai multe alimente sănătoase în diferite combinaţii astfel încât să producă un efect cumulat antiinflamator asupra organismului, putem preveni, ameliora sau chiar vindeca diferite afecţiuni, de la colesterol, care este strâns legat de apariţia bolilor cardiovasculare, până la diabet de tip 2 şi cancer. Astfel, fructele, legumele şi verdeţurile în general, bogate în antioxidanţi naturali, precum şi nucile, seminţele, alunele, soia, peştele şi cerealele şi-au demonstrat până acum efectele lor extrem de benefice asupra organismului.
"Rezultatele au depăşit aşteptările noastre. Aş putea chiar să afirm că nu s-a mai făcut până acum un studiu asemănător (...) urmărind ideea efectului combinat", a afirmat autorul studiului, profesorul Inger Bjorck, citat de Daily Mail. "Credem în ideea efectelor combinate. Medicamentele sau alte produse specifice tratează unul sau cel mult doi factori de risc. Dar combinarea mai multor alimente sănătoase poate avea efect s