Aroma subtilă, dulceagă şi uşor caramelizată a whisky-ului poate face diferenţa între o mâncare bună şi una gustoasă. Adăugaţi puţin whisky peste carnea de vită sau ciupercile cu sos, dar şi în prăjituri sau fructe caramelizate pentru o aromă specială.
Una din zonele în care se găteşte cu mult alcool şi, în special, whisky este sudul Statelor Unite. Secretul bucatelor din sud stă în îmbinarea discretă dintre aromele dulci şi cele acrişoare, explică Lynne Tolley, autoare de cărţi de bucate cu whisky.
Americanii din sud preferă reţetele simple, care se fac repede şi sunt hrănitoare, folosind alimente din propria grădină. Ei consumă multă carne de vită, legume proaspete, pâine de porumb şi turtiţe, nuci pecan, piersici şi alte fructe specifice zonei. Din bucătăriile lor nu lipseşte însă niciodată o sticlă de whisky.
„Europenii sunt obişnuiţi să gătească cu vin şi bere, dar rareori se gândesc să folosească whisky la mâncăruri. Acesta este însă un ingredient grozav, care poate înlocui, de exemplu, esenţa de vanilie în prăjiturile făcute în casă, precum şarlota sau crema de caramel, sau poate fi adăugat în frişca sau crema cu care se ornează prăjiturile pentru o da o aromă specială“, spune autoarea Lynne Tolley, care este şi degustătoare de whisky.
Doar trei linguri de whisky la o prăjitură
Gurmanzii trebuie totuşi să folosească cu moderaţie whisky-ul la reţetele de prăjituri, avertizează experta de origine americană. Nu există riscul de a provoca o beţie, dar poate tăia frişca sau crema.
„Este indicat să se folosească doar trei-patru linguri de whisky la o prăjitură şi astfel toată lumea, inclusiv copiii, pot savura o bucată fără riscul de a deveni ameţiţi“, este sfatul lui Lynne Tolley.
Mere caramelizate cu whisky
Lynne Tolley a inventat sute de reţete de prăjituri cu whisky, dar mărturiseşte că preferata ei este una foarte