Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuţie în Le Point consumul exagerat de zahăr şi produse zaharoase, potrivit Agerpres.
În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea creşterii permanente a consumului de zahăr, care are efecte nefaste asupra sănătăţii şi duce la mărirea numărului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancere. Multe efecte ale zahărului asupra sănătăţii omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool şi în unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.
Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate - ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate.
Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul saţietăţii. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc 'low carb', cel puţin la fel de eficiente ca regimurile 'low cal' sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea grăsimilor ca principale suspecte în obezitate este parţial falsă.
Consumul cronic de alcool şi zahăr prezintă multe riscuri comune, arată un studiu publicat recent în revista Science. Printre ele se numără hipertensiunea, afecţiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea şi chiar ciroza. În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu ma