Un singur pahar de vin ar putea expune consumatorul la un nivel potential periculos de metale care pot provoca boli de inima, cancer sau Parkinson. Acesta este rezultatul unui unui studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea Kingston din Londra, citat de Daily Mail. Acestia spun ca anumite vinuri contin niveluri ridicate de minerale precum cupru, zinc si nichel. Cel mai ridicat nivel de asemenea minerale a fost descoperit in vinurile din Ungaria si Slovacia.
Iata lista completa a tarilor care produc cele mai periculoase vinuri:
1. Ungaria
2. Slovacia
3. Franta
4. Austria
5. Spania
6. Germania
7. Portugalia
8. Grecia
9. Cehia
10. Iordania
11. Macedonia
12. Serbia
Pentru cercetari, oamenii de stiinta englezi s-au folosit de o noua tehnica pentru a determina riscul la care sunt expusi bautorii constanti de-a lungul anilor.
Instrumentul, denumit THQ, masoara coeficientul de risc in functie de limita de siguranta cunoscuta pentru fiecare metal si efectele pe termen lung produse de consumarea unui pahar de vin zilnic.
Circa 100 de sticle de vin din 16 tari au fost analizate, pentru stabilirea nivelului de ioni de metal. Metalele se gasesc in sol si sunt absorbite in mod natural de vita de vie.
S-au descoperit nivele ridicate de cupru, nichel, zinc, crom si magneziu atat in vinurile rosii, cat si in cele albe. Desi acestea erau sub limita primejdioasa, profesorul Declan Naughton, conducatorul studiului, considera necesare cercetari suplimentare pentru stabilirea efectelor asupra sanatatii, insa criticii THQ afirma ca acesta exagereaza riscurile, nu toti poluantii ajungand in sange.
Excesul de ioni de metal poate cauza Parkinson sau cancer. Totusi, autoritatile nu sunt ingrijorate, justificandu-si atitudinea prin faptul ca efectele consumu