Aspartamul este sigur pentru consumul uman la nivelul curent de expunere, a concluzionat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), la sfârşitul unui studiu riguros.
„Această opinie reprezintă una dintre cele mai complete evaluări de risc ale aspartamului făcute vreodată. Este un pas înainte pentru întărirea încrederii consumatorului în evaluarea datelor ştiinţifice ale EFSA făcute pe aditivii alimentari“, a declarat doctor Alicja Mortensen, directorul Comisiei de Aditivi Alimentari şi Surse Nutriente Adăugate Alimentelor (Comisia ANS) a EFSA.
Experţii ANS au luat în considerare toate informaţiile disponibile şi, în urma unei analize detaliate, au concluzionat că aportul zilnic acceptabil de 40 de miligrame/kilogram/zi este sigur pentru populaţie. Totuşi, în cazul pacienţilor care suferă de fenilcetonurie (PKU – o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent în alimente), acest aport zilnic acceptabil nu se aplică, deoarece au nevoie de o dietă strictă pentru scăderea fenilalaninei.
Ca urmare a unei cercetări detaliate a dovezilor oferite şi de studiile pe animale, dar şi de cele pe oameni, experţii au exclus riscul potenţial al aspartamului, cum că ar cauza deteriorări ale genelor şi că ar putea cauza cancer. Specialiştii EFSA au mai concluzionat şi că aspartamul nu afectează creierul, sistemul nervos sau funcţiile comportamentale sau cognitive ale copiilor sau adulţilor. În ceea ce priveşte sarcina, Comisia a notat că nu există niciun risc în dezvoltarea fătului din cauza expunerii fenilalaninei care provine din aspartam în cantităţile permise acum.
Aceste rezultate ale Comisiei clarifică faptul că elementele aspartamului, fenilalanina, metanolul şi acidul aspartic, sunt prezente în mod natural şi în alte alimente, cum ar fi metanolul care se regăseşt