România, în aceeaşi sală a Muzeului de artă în care şi-a prezentat lucrările sale şi Constantin Brâncuşi, idolul său. Povestea lui Samuel Havadtoy este şi cea a sutelor de refugiaţi România, în aceeaşi sală a Muzeului de artă în care şi-a prezentat lucrările sale şi Constantin Brâncuşi, idolul său.
Povestea lui Samuel Havadtoy este şi cea a sutelor de refugiaţi care, în perioada comunistă, au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara în mod clandestin, uneori cu preţul vieţii. Lui Havadtoy, deşi născut în Marea Britanie, i s-a interzis părăsirea Ungariei până când, la 18 ani, a reuşit să obţină viza pentru Bulgaria şi fosta Iugoslavie şi dus a fost. Ajuns în America, la New York, a trecut prin toate slujbele pe care un tânăr fără experienţă, prieteni sau bani le poate avea, de la bucătar la picolo. Aşa a devenit un expert în gătit, felurile favorite pe care le prepară pentru prietenii lui fiind cele bazate pe bucătăria asiatică. Fire timidă, preferă să invite prieteni la cină decât să frecventeze cluburile, sau, mai rău, petrecerile mondene. Zâmbind, îşi aminteşte cum odată Sean Lennon (fiul lui John Lennon şi Yoko Ono) i-a spus ceva foarte amuzant: "Orice ai găti tu, până la urmă tot gulash iese".
Lui Samuel Havadtoy îi place ciorba de burtă… cu accente asiatice
A încercat o dată ciorba de burtă românească şi nu i-a plăcut deloc. A doua oară, Dan Chişu, cu care este prieten şi care l-a invitat să expună în deschiderea festivalului Dakino, i-a preparat o ciorbă de burtă… îmbogăţită cu condimente asiatice. Mult mai pe gustul lui, i s-a părut delicioasă. Una peste alta, este bucuros că are ceva sânge de transilvănean în vine (prin bunica lui) pentru că, spune el, este probabil regiunea din Europa cea mai cunoscută, datorită lui Dracula.
Momentul său norocos a fost angajarea la un faimos decorator de interior din New York. După şase ani, avea propria