Unele alimente pe care le consumăm frecvent, în secolul stresului, au devenit duşmanii sănătăţii noastre.
În zilele noastre, nutriţia este dinamică, iar unele alimente apreciate ca fiind benefice pentru starea noastră de sănătate produc disconfortul gastric în mod neaşteptat. Mai mult, produsele fast-fooduri, dulciurile rafinate, produsele de patiserie- bogate în grăsimi şi în carbohidraţi-, ca şi băuturile carbogazoase, consumate frecvent au contribuit la apariţia unui boli cu efecte alarmante asupra sănătăţii-obezitatea. Specialiştii în nutriţie au constatat că, pentru cardiaci, cele mai nocive alimentele sunt cele foarte acide.
Inima este motorul vieţii. Ea funcţionează non-stop, pentru că ţesuturile organismului nostru sunt dependente de aprovizionarea permanentă cu oxigen şi cu substanţe hrănitoare. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că cel mai bun mijloc de a preveni afecţiunile cardiace constă în alegerea unei diete preponderent alcaline.
„Alimentele considerate neutre (salatele, legumele, fructele şi condimentele) nu contribuie la dezechilibrul celulelor şi nu afectează metabolismul. În mod normal, aciditatea gastrică este de 1,5g - 1,8 g la litru şi aceasta este influenţată de prezenţa acidului clorhidric. Un sânge perfect sănătos este uşor alcalin (cu indicele 7, 35-7,45). Un pH de 7 este considerat neutru; când pH-ul este mai mare de 7 indică un mediu alcalin, în timp ce un pH mai mic de 7 indică un mediu acid şi anticipează apariţia afecţiunilor cronice.
Busuiocul, o plantă alcalină
Datorită aromei sale plăcute şi persistente, planta este folosită la preparatele cu carne tocată sau în salate. Deseori, cardiacul este tentat să guste dulciuri pe bază de zahăr sau băuturi acidulate, îndulcite în cele mai multe cazuri cu aspartam. Infuzia de busuioc ajută la calmarea crampelor