Sunt aromate şi delicioase. Şi acestea nu sunt singurele atuuri ale fructelor exotice. În primul rând, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne asigură că fructele exotice sunt indicate în curele de slăbire datorită conţinutului caloric scăzut.
Pentru că au vitamine şi minerale, fructele exotice ajută la întărirea sistemului imunitar. Mai mult, aceste fructe nu prezintă contraindicaţii. Cu o condiţie: alegeţi întotdeauna fructele proaspete, pentru că prin conservare se pierd din proprietăţi.
MANGO
Despre mango, profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că merită să fie inclus în dietă. Se consumă ca atare sau sub formă de suc proaspăt. „Se poate amesteca cu suc de struguri sau de mere", precizează specialistul nostru. Mai mult mango se poate adăuga în îngheţată. Conţinutul bogat în vitaminele B1, B2, B3, B6, C, dar şi în acid folic şi retinol îl recomandă în maladiile cardiovasculare, dar şi pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Totuşi, mango prezintă şi un dezavantaj, din care cauză nu foarte mulţi români îl cumpără: preţul ridicat.
RODIE
Are capacitate antioxidantă. Specialistul nostru spune că rodia previne îmbătrânirea precoce. Conţine zaharuri, fibre alimentare, fier, zinc şi o cantitate semnificativă de potasiu, 20 mg la 100 g. Totodată, este bogată în vitaminele B1, B2, B3, B6 şi vitamina C. De la rodie se pot folosi şi florile. Ceaiul din florile rodiei combat aftele, iar siropul din seminţe este un bun diuretic. Nu ezitaţi să mâncaţi rodie vara! Cu siguranţă vă potoleşte setea, dar vă şi răcoreşte.
KIWI
Vă simţiţi „greoi" după mesele copioaseĂ „Mâncaţi kiwi!", vă sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Pentru că are enzima actinidina, kiwi favorizează digestia alimentelor bogate în proteine. Este şi un bun detoxifiant. 10