Dacă sunteţi în pană de inspiraţie, puteţi încerca dulciurile tradiţionale pe care le fac de Sărbători francezii, spaniolii sau grecii. Sursa: ARHIVA EVZ
Aproape nu există bucătărie naţională care să nu aibă măcar o prăjitură tradiţională pentru Crăciun. Românii fac cozonac, la fel ca de Paşti, sau fursecuri. Dar un tur rapid prin bucătăriile altor europeni vă poate oferi câteva idei interesante, dacă sunteţi în criză de inspiraţie.
La Bûche de Noel, buturuga franţuzească, a cucerit şi Belgia, Canada, ba chiar şi Libanul şi a ajuns până în Vietnam. E una dintre cele mai vechi reţete creştine, simbolizând butucul al cărui foc purifică toată casa cu ocazia Naşterii Domnului. În Evul Mediu, se puneau pe foc atâţia buşteni câţi membri de familie erau în casă, acest obicei fiind un precursor al bradului de Crăciun.
Panettone, o prăjitură descoperită dintr-o greşeală
Christstollen a intrat în tradiţia nemţilor în urmă cu mai bine de 700 de ani. Erau dulciuri foarte ieftine, care se mâncau în post, iar patiserii au adăugat ingrediente care l-au transformat într-un produs special pentru Sărbătorile de Iarnă.
Turron, prăjitura spaniolilor, conţine fructe confiate, nuci sau migdale. Kourabiedes, fursecurile cu unt din abundenţă, nu lipsesc de pe nicio masă a grecilor.
Panettone italian a fost descoperită printr-o greaşeală. În secolul al XV-lea, patiserul Toni arsese prăjiturile, aşa că a adăugat câteva ingrediente, ieşind un fel de cozonac care i-a cucerit pe toţi. Prăjitura a fost denumită panettone (pâinea lui Toni).
Niciun Crăciun franţuzesc fără La Buche de Noel
Blatul: 250 grame de făină, 6 ouă, 2 plicuri de zahăr vanilat. Albuşurile se bat spumă. În alt vas se amestecă zahărul cu gălbenuşurile până iese ca o cremă. Se amestecă totul şi se pune întro tavă unsă cu unt şi presăra