Specialiştii în biologie marină atrag atenţia că numărul speciilor şi cel al populaţiei de peşte scad îngrijorător din cauza poluării apelor, a activităţilor comerciale şi a transporturilor. Sursa: FERI PREDESCU
Specialiştii în biologie marină atrag atenţia că speciile de peşti din Marea Neagră s-au redus într-un număr "extrem de îngrijorător ca urmare a deteriorării grave a sistemului ecologic acvatic".
Cantităţi foarte mici
Iuri Tokarev, directorul Institutului de Biologie a Mărilor din Sevastopol, Ucraina, susţine că în Marea Neagră ar mai fi rămas doar trei specii de peşti valoroşi. În rest, "doar şprotul şi hamsia se mai pescuiesc în cantităţi mai mari". Declaraţiile sunt confirmate de Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", din Constanţa.
"Dacă în urmă cu 30-40 de ani aveam aproape 25 de specii de interes pentru pescuitul comercial, în prezent mai sunt doar cinci-şase specii - şprotul, hamsia, stavridul, calcanul, rechinul - în cantităţi foarte mici".
Specialistul român ţine să precizeze că a scăzut nu doar numărul de specii de peşte, ci şi cantitatea. "Numericitatea stocului nu mai permite o exploatare la nişte cantităţi importante care să prezinte interes din punct de vedere comercial", adaugă Nicolaev.
Potrivit specialiştilor români, dacă în urmă cu 25 ani se pescuiau peste 900.000 de tone de peşte din tot bazinul Marii Negre, acum capturile totale abia ating 300.000 de tone pe an.
Poluarea, principala cauză
În ceea ce priveşte cauzele dispariţiei unor specii şi ale scăderii dramatice a cantităţilor de peşte din Marea Neagră, acestea sunt cunoscute de mai multe vreme, dar sunt greu de remediat.
"Cea mai agresivă e poluarea apelor. Printre principalii poluanţi rămân hidrocarburile de petrol ge