Oamenii de ştiinţă germani de la Universitatea din Ulm au descoperit că există o strânsă legătură între un nivel scăzut de vitamina C şi beta-caroten în organism şi demenţă, afecţiune caracterizată prin pierderi de memorie. În urma acestor constatări, cercetătorii susţin că persoanele care includ în dieta zilnică alimente bogate în antioxidanţi, precum spanacul, morcovii şi caisele, prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu pierderi de memorie, scrie Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat diferenţele dintre persoanele diagnosticate cu demenţă şi cele sănătoase, care aveau vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani. Astfel, un grup de 74 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi un al doilea grup de 158 de persoane sănătoase au fost supuse mai multor teste neuropsihologice, analize de sânge, li s-a calculat indicele de masă corporală şi au trebuit să răspundă unor întrebări legate de stilul de viaţă.
Echipa de cercetători, coordonată de prof. Gabriele Nagel şi de prof. Christine von Arnim, a constatat că persoanele care sufereau de demenţă prezentau un nivel scăzut de vitamina C şi de betacaroten. Experţii sunt de părere că aşa-numitul stres oxidativ, care împiedică utilizarea optimă a oxigenului în organismul uman, este un alt factor care favorizează dezvoltarea bolii, iar vitamina C şi beta-carotenul ţin la distanţă stresul oxidativ.
Deşi mai sunt necesare şi alte cercetări pentru confirmarea rezultatelor, studiul sugerează că fructele şi legumele ar putea juca un rol în lupta împotriva demenţei de tipul bolii Alzheimer.
"Sunt necesare studii longitudinale cu mai mulţi participanţi pentru a confirma că vitamina C şi beta-carotenul ar putea preveni instalarea şi agravarea maladiei Alzheimer", a declarat dr. Gabriele Nagel, unul dintre conducătorii studiului.
Vitamina C se găseşete, de pildă, în fru