"Sfaturi practice pentru gospodine", volum apărut la Editura Tehnică cu puţin timp înainte de Revoluţie, avea s-o aducă pe Draga Neagu în topul autoarelor de cărţi de bucate (şi nu numai). Cuprinsul lucrării este foarte bogat. Mama mea era una dintre posesoarele acestei cărţi şi multe lucruri pe care le-am făcut în copilărie împreună cu ea – acum îmi dau seama – erau inspirate din acest volum.
Autoarea a reuşit, prin felul în care şi-a conceput cartea, să le îndrume pe gospodine – tinere sau mature – pentru rezolvarea unor probleme de ordin organizatoric, în diferite momente speciale ale vieţii: aniversare, logodnă, Revelion, când este nevoie de pregătiri speciale. Însă urmând sfaturile sale puteai şi să arunci o nouă lumină asupra unor momente simple, comune, ale vieţii de zi cu zi, autoarea subliniind că o masă frumos prezentată poate să dea căminului, familie, un plus de căldură. Cu alte cuvinte, nu era nevoie de mese fastuoase pentru a trăi frumos. Concluzie la fel de valabilă astăzi, ca şi ieri.
Destinată femeilor dintr-o lume în care exista o nivelare socială, cartea are ceva din şarmul volumelor «burgheze» de dinainte de primul război mondial, când tinerele fete deprindeau, la pension, o brumă de cunoştinţe cu privire la buna conducere (bunul management, am spune astăzi) a unei gospodării.
"Ce trebuie să ştie o bună gazdă" este primul capitol, din care aflăm cum se aranjează apartamentul cu ocazia primirii oaspeţilor, cum se aranjează şi decorează masa, care este ordinea servirii mâncărurilor, cum trebuie prezentate mâncărurile şi băuturile, cu ce se ornează mâncărurile şi cum se garnisesc acestea. Capitolul al doilea este dedicat Revelionului. Din cuprins: diferite moduri de petrecere a Revelionului, decorarea apartamentului, prezentarea darurilor, podoabe pentru pomul de iarnă, jucării pentru pomul de ia