Trendurile verii 2011 în ceea ce priveşte alimentaţia sunt mâncarea exotică şi alimentele sănătoase. Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la fast food şi aleg să gătească acasă mâncăruri sănătoase şi gustoase, iar cei care obişnuiesc să mănânce în oraş vor să fie cât mai bine informaţi despre ingredientele conţinute de mâncarea pe care o comandă şi despre modul de preparare al mâncării. În felul acesta ei pot evalua într-un mod cât mai riguros aportul nutritiv al mesei.
Studii realizate de Unilever Food Solutions la nivel global şi în România arată că există un trend mondial în ceea ce priveşte interesul pentru mâncarea sănătoasă.
„O masă sănătoasă înseamnă în primul rând echilibru. În funcţie de masa din zi pe care o luăm în oraş, putem alege unul sau mai multe feluri de mâncare: tradiţia românească, care înseamnă o supă sau o ciorbă la felul 1 şi o combinaţie între carne, amidonoase şi legume la felul 2, este bună, cu condiţia să alegem echilibrat felurile de mâncare. O ciorbă de văcuţă grasă, eventual cu smântână, se completează bine cu un grătar de pui slab sau de peşte, orez şi o porţie de salată verde sau de varză." spune Rodica Tenu, nutriţionist Unilever Food Solutions.
Unul dintre studiile realizate în România în martie de Unilever Food Solutions, legat de obiceiurile de consum ale românilor arată că femeile sunt mai interesate decât bărbaţii de mâncarea sănătoasă. Ei mănâncă la shaormerii şi cantine şi preferă carnea de porc, pe când ele mănâncă în oraş mai degraba salate şi deserturi şi preferă pastele, salata bulgarească, prăjiturile şi salata de fructe.
Cum arată o masă ideală?
O masă ideală pe timp de vară ar trebui să conţină legume în stare crudă sau preparate în aşa fel încât să rămână puţin crocante, uleiuri vegetale în locul grăsimilor animale, peşte sau carne slabă în loc de carne grasă, garnitură (cartofi, orez, pas