Anumite legume si fructe zemoase hidrateaza organismul de doua ori mai eficient decat un pahar cu apa, fiind si o gustare revigoranta pe timpul lunilor fierbinti de vara, potrivit unui studiu britanic, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Continand saruri hidratante, minerale si zahar, aceste legume si fructe actioneaza intr-un mod asemanator cu bauturile izotonice folosite de sportivii profesionisti.
Legumele si fructele zemoase actioneaza ca un aliment si o bautura incorporate in acelasi produs, oferind organismului uman cantitatile de saruri minerale, zahar natural, aminoacizi si vitamine care sunt consumate in timpul exercitiilor fizice. Studiul, coordonat de cercetatorii de la University of Aberdeen Medical School, a relevat faptul ca aceasta combinatie hidrateaza organismul uman mai eficient decat un simplu pahar de apa sau bauturile folosite de sportivi.
Un alt studiu, realizat de expertii de la Universitatea din Napoli a relevat ca substantele precum luteina si zeaxanthin, care se gasesc in fructe precum pepenele verde si papaia, sunt si mai eficiente in hidratarea organismului decat toate bauturile izotonice administrate sportivilor profesionisti. In fruntea legumelor si fructelor zemoase cu actiune hidratanta se afla pepenele verde, care contine 92% apa, 8% zahar si concendratii importante de saruri hidratante, calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Totodata, pepenele verde este bogat in vitamina C, beta caroten si licopen, care protejeaza organismul si , fata de razele ultraviolete.
Datorita continutului sau bogat in apa (96%) si balantei echilibrate de minerale, castravetele are un efect hidratant de doua ori mai puternic decat aceeasi cantitate de apa consumata. Castravetele contine un nivel aproape ideal de calciu si magneziu, dar si potasiu, sodiu si alte minerale. Doua sau trei tulpini de telina consumate zilnic