Acest soi se produce în bazinul legumicol Mărăcineni – Săpoca, de lângă municipiul Buzău, iar preţul final ajunge la 3,5 lei kilogramul în pieţe sau la marginea şoselei. Odată cu venirea toamnei, comercianții de ceapă roşie, de apă, şi-au făcut apariţia pe marginea drumul European 85, pe segmentul care străbate județul Buzău.
Principalele puncte de desfacere a cepei roşii de Buzău sunt ieşirile din municipiu, spre Ploieşti şi Focşani. În fiecare toamnă, mii de şoferi care tranzitează judeţul se aprovizionează de aici cu cantităţi mari de ceapă de apă, cea de Buzău fiind renumită pentru gustul dulce şi mai puţin iute decât al altor soiuri.
Cumpărători nu sunt însă foarte mulți, deocamdată, întrucât ceapa roşie abia a apărut pe piaţă iar preţul perceput de comercianţii de la marginea drumului european îi ține la distanță pe clienți. “Într-o zi opresc cam zece maşini iar în zilele bune opresc 15 însă nu toţi cumpără. Eu vând ceapa cu 25 de mii de lei (vechi) pe kilogram dar am auzit că unii o dau mai scump”, ne-a declarat Valentin Ion, producător.
Acesta este unul dintre puţinii comercianţi care îşi vând propria marfă. Cei mai mulţi vânzători de pe marginea drumului sunt intermediari care se aprovizionează de la legumicultorii din Mărăcineni, Săpoca şi Cernăteşti. Pentru că le cumpără marfa în cantităţi mari, speculanţii se coalizează şi impun preţuri de achiziţie mici, care le aduc producătorilor profituri reduse după un an de muncă în brazdele de ceapă.
“Noi suntem bucuroşi că scăpăm repede de marfă şi luăm tot banul odată, şi le dăm ceapa la cel mult 2 lei kilogramul. Dacă am avea şi noi camioane şi timp la dispoziţie, am pleca cu marfa în Ardeal, unde sunt preţuri mai bune. Am băgat bani în ierbicide, în irigaţii, iar profitul este minim”, ne-a măturisit Sorin Tudose, cultivator de ceapă.
Diferenţa de preţ din